J VIllatoro

JOEL VILLATORO BERNARDO

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Prof. Joel Villatoro received the M.Sc. and Ph.D. degrees in optics from the National Institute for Astrophysics, Optics, and Electronics, Puebla, Mexico, in 1995 and 1999, respectively. He is currently Ikerbasque Research Professor at the University of the Basque Country UPV/EHU. Prior to his current position, Joel was a research fellow in industrial photonics at Aston Institute of Photonic Technologies, Birmingham, U.K., and Ramon y Cajal researcher at the prestigious Institute of Photonic Sciences (ICFO), Barcelona, Spain. He has also held research posts at the Centro de Investigaciones en Optica A. C., Leon, Mexico, the University of Valencia, Spain, and the Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, USA. Joel is the author of more than 130 scientific publications and 6 patents. He is internationally recognized for his seminal contributions to the fundamentals and technology of interferometric optical fiber sensors. To date, he has more than 4500 citations and h-factor of 39. He has given around 26 invited talks at international events. Joel’s research interests include interferometric sensors based on standard, multicore and photonic-crystal fibers, applications of sensors in real-world environments, and development of micro- and nano-sensors for biomedical applications.

Google Scholar

https://scholar.google.es/citations?user=-79yVIYAAAAJ&hl=es

ResearchGate

https://www.researchgate.net/profile/Joel-Villatoro

ORCiD

https://orcid.org/0000-0002-0842-9173

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ESPECTROLIVE 
Introducción
Investigación en el empleo de espectroscopía y tecnologías complementarias en la detección de fitosanitarios in situ en aceituna entera
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Descripción

Investigar la aplicación de tecnologías de espectroscopía y nariz electrónica para la detección de productos fitosanitarios en aceituna entera in situ con el fin de asegurar el cumplimiento de los límites reglamentados para estos compuestos en aceites de oliva y realizar una supervisión en tiempo real del proceso de producción que permita una rápida identificación de problemas y adopción de medidas inmediatas relacionadas con la presencia de contaminantes, ayudando a reducir el desperdicio y mejorando la eficiencia y el control de calidad de los aceites de oliva, a la vez que realizar una clasificación apropiada del fruto, antes de su molturación, para conseguir aceites con “residuo cero”, muy valorados por el consumidor actual.

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