Bilaketa aurreratua

Ogi apurrak

Egungo Euskararen Hiztegia (EEH)

minutu (orobat minuta g.er., minuto g.er., minota g.er.; Euskaltzaindiaren Hiztegian minutu agertzen da) 1 iz orduaren hirurogeirena. (zenbatzaile zehaztu baten eskuinean)

Oraindik bost minutu zituen.  Iñaki Zabaleta   «110. Street-eko geltokia», 2003 - 27. orr.

-Hantxe utzi diat duela hamar minutu -Ximurrak-.  Aingeru Epaltza   «Rock'n'roll», 2000 - 75. orr.

Hogeita hamazazpi minutu behar ditut prestatzeko.  Bernardo Atxaga   «Soinujolearen semea», 2003 - 44. orr.

Berorrek bost minutu itxaroten badit, oraintxe noa... zazpi minutu gelditzen zitzaizkigun eta oraindik gauza bat bakarra ere ez nion galdegin, jakin nahi nituenetarik.  Josu Zabaleta   «Fantasiazko ipuinak» - Guy de Maupassant, 2000 - 167. orr.

Bost minutu falta ziren laurak izateko argitaletxean sartu zenean.  Jon Alonso   «Lisboako Setioaren Historia» - José Saramago, 2000 - 103. orr.

Bost minutu eman ditu kanpoan; gehiago beharbada.  Rafa Egiguren   «Mentxakaren aitorpena» - Jose Ramon Goikoetxea, 2006 - 259. orr.

Bertara ailegatzeko beste hamar minutu beharko zituela kalkulatu zuen.  Josu Landa   «Odolbildua», 2002 - 85. orr.

Gaur ere bost minutu berandu.  Iñaki Zabaleta   «110. Street-eko geltokia», 2003 - 32. orr.

Eman bost minutu.  Unai Iturriaga   «Berandu da gelditzeko», 1999 - 133. orr.

Hogei minutu ere ez diat behar.  Pedro Alberdi   «Kafka Bilbon», 2002 - 39. orr.

Geldialdia: 20 minutu.  Joxe Austin Arrieta   «Homo Faber» - Max Frisch, 2001 - 13. orr.

Hamar minutu ere ez.  Pablo Sastre   «Elurretan hotsak», 2004 - 36. orr.

Harritu egiten da ikusirik zoriontsu izateko nahikoa dituela astean laurogeita hamar minutu emakume baten konpainian.  Oskar Arana   «Lotsaizuna» - John Maxwell Coetzee, 2004 - 12. orr.

-Bost minutu izango dira -esan zion komisarioak zerbait esatearren.  Joxean Agirre   «Romain zen bere izena», 2003 - 102. orr.

Bortz minutu iraganda, ez nintzen oraino karrikaren buruan.  Aingeru Epaltza   «Rock'n'roll», 2000 - 228. orr.

-Eskola duela hamar minutu hasi da, Potter.  Iñaki Mendiguren   «Harry Potter eta sorgin harria» - J.K. Rowling, 2000 - 140. orr.

· Bost bat minutu besterik ez dira izango.  Migel Angel Mintegi   «Denak du bere prezioa», 2002 - 141. orr.

Bost bat edo hamar bat minutu han eserita neramatzala, Mahonyren jaka grisa ikusi nuen hurbiltzen.  Irene Aldasoro   «Dublindarrak» - James Joyce, 1999 - 31. orr.

Berri beltza orain pare bat minutu Santurtzitik heldu zaiguna.  Paddy Rekalde   «Ragga-ragga dator gaua», 2006 - 52. orr.

2 (zenbatzaile zehaztugabe baten eskuinean)

Minutu asko eman genituen zeregin atsegin hartan.  Aitor Arana   «Onan», 2000 - 118. orr.

-Minutu asko falta al dira partidua bukatzeko? -galdetu zuen M-k.  Bernardo Atxaga   «Groenlandiako lezioa», 1998 - 86. orr.

Minutu askoren tarterik gabe, motor hots berri baten zaratak lagundu zuen katuek hautsitako isiltasun tregua eteten.  Joxemari Urteaga   «Ordaina zor nizun», 2001 - 55. orr.

Minutu gutxira deiadar egiteari utzi zion eta, biharamunean, gorpua herrira bidali nuen lurpera zezaten.  Ramon Etxezarreta   «Ezezaguna helbide honetan» - Kressman Taylor, 2003 - 44. orr.

-1959an, eurijasa egundokoa, minutu gutxiren barruan 90 litro bota zituenekoa.  Pello Zabala   «Naturaren mintzoa», 2000 - 269. orr.

Zenbait minutuz egon nintzen hari begira: pala bat zen.  Koro Navarro   «Kontakizunak» - Edgar Allan Poe, 2000 - 29. orr.

Zenbait minutu geroago lantokitik kanpora nintzen.  Aingeru Epaltza   «Rock'n'roll», 2000 - 108. orr.

3 (artikuluarekin)

Lurrera jausi zen lehen asaltoa amaitzeko minutua falta zela.  Josu Landa   «Odolbildua», 2002 - 155. orr.

Minutua gabe, kanpora egin, eta kalezuloa atzera begiratu gabe zeharkatu zuen.  Patxi Zubizarreta   «Mirarien kalezuloa» - Nagib Mahfuz, 2006 - 209. orr.

-Tira, konpañero, pasatu duk minutua!  Inazio Mujika Iraola   «Gerezi Denbora», 1999 - 44. orr.

4 (bat-ekin)

Minutu bat ere ez dizu kenduko.  Oskar Arana   «Brooklyngo erokeriak» - Paul Auster, 2006 - 254. orr.

Minutu batez-edo txirrina isilik egon zen, eta gero berriro ekin zion.  Josu Zabaleta   «Fantasiazko ipuinak» - Guy de Maupassant, 2000 - 27. orr.

Minutu batez itxoiteko eskatu nion.  Fernando Rey   «Hobe nuen etxean gelditu» - Horace McCoy, 2002 - 50. orr.

Esaiok minutu batean itzuliko diogula.  Irene Aldasoro   «Dublindarrak» - James Joyce, 1999 - 188. orr.

"Konpañero, minutu bat utziko?", esan zion Romani.  Inazio Mujika Iraola   «Gerezi Denbora», 1999 - 44. orr.

Egon minutu batez.  Lopez de Arana   «Manhattan Transfer» - John Dos Passos, 1999 - 191. orr.

Minutu bat geroago, sudurpean odol negar mehe bat zuela itzuli zen, hats-goitika.  Aingeru Epaltza   «Rock'n'roll», 2000 - 27. orr.

Baina handik minutu batera, hura zaparrada.  Edorta Jimenez   «Kilkerren hotsak», 2003 - 125. orr.

Minutu bat gabe, bertze danbateko bat.  Aingeru Epaltza   «Lasto sua», 2005 - 22. orr.

· Esan amari behean izango naizela minutu batzuk barru.  Oskar Arana   «Brooklyngo erokeriak» - Paul Auster, 2006 - 77. orr.

5 (izenondoekin)

Minutu labur haietan etxean zeuden, aske zeuden.  Eneko Bidegain   «Anbroxio», 2002 - 13. orr.

Minutu labur haiek ulergaitzak ziren berarentzat.  Jose Morales   «Zazpi urkatuak» - Leonid Nikolaievitx Andreiev, 2006 - 51. orr.

Minutu eskas bat lehenago auto etorri berriaren argia itzaltzen ikusi zuten.  Aitor Arana   «Bost ahizpa», 2005 - 52. orr.

Minutu ezin luzeagoetan egon zitzaion begirik kendu gabe.  Patxi Zubizarreta   «Mirarien kalezuloa» - Nagib Mahfuz, 2006 - 96. orr.

6 (pluralean)

Minutuak isilean igaro ziren.  Iñaki Mendiguren   «Harry Potter eta Azkabango presoa» - J.K. Rowling, 2002 - 143. orr.

Une hartantxe hasi ginen minutuak iragaten sentitzen.  Monika Etxebarria   «Goragalea» - Jean Paul Sartre, 2003 - 108. orr.

Minutuak behatzen artean irristatzen sumatzen zituzten.  Monika Etxebarria   «Goragalea» - Jean Paul Sartre, 2003 - 100. orr.

Eta hala joan ziren minutuak eta orduak, egunak eta asteak...  Koro Navarro   «Kontakizunak» - Edgar Allan Poe, 2000 - 84. orr.

Minutuak aurrera zihoazen, ez geldo ez azkar, betiko martxan baizik, gupidagabe.  Karlos Linazasoro   «Ez balego beste mundurik», 2000 - 31. orr.

Minutuek aurrera egin zuten, luze, eta medikurik ez zen ageri.  Juan Kruz Igerabide   «Nire aitaren fusila» - Hiner Saleem, 2004 - 106. orr.

Minutuen orratzak ikara egiten du eta 5: 46an geratzen da.  Oskar Arana   «Lotsaizuna» - John Maxwell Coetzee, 2004 - 134. orr.

7 (ordua adierazten)

Hoteleko iratzargailuan bostak eta hamahiru minutu ziren.  Bernardo Atxaga   «Soinujolearen semea», 2003 - 43. orr.

Bederatziak eta minutu batzuk ziren.  Oskar Arana   «Brooklyngo erokeriak» - Paul Auster, 2006 - 153. orr.

Ordu bata hiru minutu guti.  Aingeru Epaltza   «Rock'n'roll», 2000 - 8. orr.

Hamaikak eta hogeita lau minutu ziren nire erlojuan.  Aingeru Epaltza   «Rock'n'roll», 2000 - 96. orr.

Hamar minutu hamarrak jotzeko.  Sonia Gonzalez   «Ugerra eta kedarra», 2003 - 97. orr.

-Sei minutu seietarako -dio Felixek.  Edorta Jimenez   «Hemingway eta euskaldunak zerbitzu sekretuetan», 2003 - 127. orr.

Jaiki 7ak 8 gutxian: ordu ofiziala 4 ordu eta 52 minutuan duelarik.  Pello Zabala   «Naturaren mintzoa», 2000 - 206. orr.

Arratsaldeko bostak eta hogeita hemezortzi minutuan abiatuko da Dieppeko trenean.  Monika Etxebarria   «Goragalea» - Jean Paul Sartre, 2003 - 250. orr.

8 (hitz elkartuetan lehen osagai gisa)

Eta puntu hori kontuan hartuta, eguzki-minutu gutxieneko egunak oraingo hauetxek dira: 20a, 21a, 22a, 23a eta 24a.  Pello Zabala   «Naturaren mintzoa», 2000 - 489. orr.

Ba ote da jainko faltsu horiei eskaintzen zaizkien sakrifizioen artean bat bera ere, jainko horiek irainduz gozatzen den plazer minutu bakarra balio duenik?  Juan Martin Elexpuru / Bego Montorio   «Filosofia apaingelan» - Sade, 2001 - 97. orr.

Izan daiteke epailearen txistu-hotsa isilune-minutu baten aurretik harmailetako zarata isilarazten duena.  Andoni Egaña   «Hogeita bina», 2004 - 41. orr.

9 (hitz elkartuetan bigarren osagai gisa)

Badirudi berriro lokartu nintzela, minutu-erdi batez edo ordu-erdi batez.  Joxe Austin Arrieta   «Homo Faber» - Max Frisch, 2001 - 190. orr.

10 (denbora-atzizkiekin)

minutuan adierazi zuen epaileak partidako lehen kornerra.  Berria - Kirola   2004-05-27

Lehen zatian, Kovacevicek (18. minutuan) eta Nihatek (31.  Berria - Kirola   2004-08-08

minutuan) aurretik jarri zuten taldea markagailuan.  Berria - Kirola   2004-08-08

· Gurasoek ziotenez, bi minutuan osatzen zituen bostehun zatiko puzzleak umetan.  Xabier Olarra   «Antropologo bat Marten» - Oliver Sacks, 2003 - 209. orr.

Boto gehiago biltzen dut nik bost minutuan zuek biok aste betean baino.  Irene Aldasoro   «Dublindarrak» - James Joyce, 1999 - 190. orr.

Irensgailuak hamar bat minutuan bukatu zuen lana.  Joxan Elosegi   «Durduzaz eta dardaraz» - Amélie Nothomb, 2003 - 36. orr.

52 kiloko kuboarekin 16 jasoaldi hiru minutuan.  Berria - Kirola   2004-05-14

Ez zara hilko beste bost minutuan hemen gurekin egoteagatik.  Oskar Arana   «Brooklyngo erokeriak» - Paul Auster, 2006 - 300. orr.

Herrialde pobreetan minutuan andre bat hiltzen da erditzean.  Berria - Gaiak   2004-09-30

Zerua trumoika ari da azkeneko hamar minutuetan, eta haizea gero eta bortitzagoa da.  Bernardo Atxaga   «Soinujolearen semea», 2003 - 44. orr.

Hirulau minututan bost bider entzun diat "worl order" esaera.  Patziku Perurena   «Trapuan pupua», 2001 - 351. orr.

-Bortz minututan hemen diagu.  Aingeru Epaltza   «Rock'n'roll», 2000 - 13. orr.

Beti hamabiak eta hamar minututan iltzatuta zeudelako orratzak.  Harkaitz Cano   «Neguko zirkua», 2005 - 114. orr.

Handik berrogei minutura etxera itzultzen garenean, Tomek berria jakinaraziko digu.  Oskar Arana   «Brooklyngo erokeriak» - Paul Auster, 2006 - 236. orr.

Behinola, umetan, gure etxetik hogei bat minutura zegoen sinagogan izan nintzen.  Anjel Lertxundi   «Ihes betea», 2006 - 40. orr.

Lurra utzi eta bi minutura erori ziren lurrera aireratzeko erabilitako erregai deposito hutsak.Zu etorri eta bost bat minutura edo iritsi da.  Berria - Gaiak   2004-03-03

Berriro erretzen hasi nintzenetik hamar minututik behin zigarro bat erretzen nuela.  Ramon Saizarbitoria   «Gorde nazazu lurpean», 2000 - 198. orr.

11 (alde hitzarekin)

-2 minutu eta 30 segundoren aldearekin! -egin zuen jauzi Jonathanek.     «Loroaren teorema» - Denis Guedj, 2006 - 237. orr.

Nazabalek bi minutuko aldea kendu zion Larretxeari eta bi minutu eta erdikoa Barberenari.  Berria - Kirola   2004-10-09

12 arku gradu baten hirurogeirena.

Minutu erdia, 180 m-ra dagoen 2,5 cm-ko objektu bati dagokion angelua da.  Irene Aldasoro   «Giza gorputza lanean» - John Lenihan, 2006 - 105. orr.

Minutu erdiko angelu bereizmenari dagokion ikusmen-zorroztasuna.  Josu Zabaleta   «Irudia» - Jacques Aumont, 2004 - 30. orr.

Astrolaboarekin eginak ditut kalkuloak eta ohartua naiz Brabanteko inguruetan Tramontana berrogeita hamar graduko alturan dela, eta Alemaniako Bohemiaren inguruetan, berrogeita hemezortzi gradutan eta septentrioaren aldera hirurogei gradu eta minutu batzuetako alturan.  Aurelia Arkotxa   «Septentrio», 2001 - 95. orr.

13 minutu oro adlag minutu guztietan. ik minuturo.

Minutu oro amiltzen zen lurrera, gurdiaren aitzin aldera egiten zuen jauzi, iraindu egiten zituen mandoak, oihu lazgarriz izendatuta: La Capitana!  Koldo Izagirre   «Idi orgaren karranka» - Victor Hugo, 2002 - 180. orr.

Txartelak ezin dituzula jarri eta bost minutu oro agertokia ezin duzuela aldatu esan duzu!  Josu Zabaleta   «Sei pertsonaia autore bila» - Luigi Pirandello, 2003 - 126. orr.

Minutu oro gure alderdiaren batasuna eta sendotasuna agerian gelditzen ari da  Berria - Mundua   2004-10-03

14 minutu orratz minutuen orratza.

Swift-ek kontatzen du Lilliput-eko enperadoreak minutu-orratzaren higidura bereizten zuela; Funesek etengabe bereizten zituen ustelduraren, hortz-txantxarren, nekearen aurrerapauso astitsuak.  Juan Garzia   «Ipuin hautatuak» - Jorge Luis Borges, 1998 - 93. orr.

hitz multzoen maiztasunak (gutxienez 6 aldiz agertzen direnak)

amaitzeko bi minutu (9); amaitzeko bost minutu (10); azken minutu (10); bi minutu falta (11); bi minutu galdu (6); bi minutu geroago (11); bost minutu barru (11); bost minutu eskas (6); bost minutu falta (27); bost minutu geroago (26); bost minutu lehenago (12); bukatzeko bost minutu (7); hamar minutu barru (16); hamar minutu beranduago (6); hamar minutu eskas (7); hamar minutu falta (10); hamar minutu geroago (27); hamar minutu lehenago (7); handik minutu batera (13); handik minutu batzuetara (22); handik minutu gutxira (19); hiru minutu falta (11); hiru minutu geroago (7); hogei minutu barru (10); hogei minutu geroago (19); hogei minutu lehenago (6)

minutu asko (32); minutu asko jokatu (6); minutu askotan (14); minutu bakar bat (19); minutu bakar batean (10); minutu bakar batez (12); minutu bakarra (7); minutu bat falta (6); minutu bat gehiago (6); minutu bat geroago (21); minutu bat lehenago (9); minutu bateko isilunea (25); minutu baten buruan (14); minutu batzuen buruan (27); minutu batzuk eman (6); minutu batzuk geroago (35); minutu batzuk igaro (6); minutu batzuk jokatu (6); minutu batzuk lehenago (63); minutu berandu (12); minutu beranduago (19); minutu bila (7); minutu erabakigarrietan (7); minutu erdi (27); minutu erdi bat (8); minutu erdia (13); minutu erdiko (13); minutu erdiko aldea (7); minutu erdira (6); minutu eta erdi (17); minutu eta erdira (9); minutu eta segundo (6); minutu ez (8); minutu galdu (22); minutu galdu zituen (10); minutu gehien jokatu (11); minutu gehienak (6); minutu gehienetan (14); minutu gehientsuenetan (9); minutu geratzen (19); minutu geratzen zirela (8); minutu geroago (126); minutu gutxi batzuetan (10); minutu gutxi batzuk (22); minutu gutxi falta (10); minutu gutxiren buruan (17); minutu gutxitan (23); minutu guztiak jokatu (6); minutu igaro (18); minutu iraun (31); minutu iraun zuen (22); minutu iraungo (11); minutu irauten (16); minutu irauten du (8); minutu itxaron (6); minutu izan (8); minutu izango (11); minutu joan (7); minutu jokatu (31); minutu jokatu ditu (10); minutu jokatu zituen (12); minutu kopurua (6); minutu labur (6); minutu luze (19); minutu luzez (10); minutu pare (44); minutu pare bat (24); minutu pare batean (7); minutu pasatu (6); minutu pasatxo (7); minutu pasatzen (6)

minutuz minutu (8); pare bat minutu (11); partidako minutu (13); zenbait minutu geroago (7)

azken minutua (6)

azken minutuak (24); hurrengo minutuak (7); jokatutako minutuak (9); lehen minutuak (32); minutuak aurrera egin (9); minutuak aurrera joan (23); minutuak jokatu (12); minutuak jokatzeko (12); minutuak pasatu (10); minutuak pasatu ahala (6)

azken minutuan (65); azken minutuan galdu (7); bigarren minutuan (7); bosgarren minutuan (10); bost minutuan (39); hamar minutuan (18); hiru minutuan (18); hirugarren minutuan (8); hogei minutuan (6); hurrengo minutuan (10); jasoaldi bost minutuan (7); jasoaldi hiru minutuan (6); laugarren minutuan (6); lehen minutuan (15); seigarren minutuan (6); zazpi minutuan (8); zazpigarren minutuan (9); zortzigarren minutuan (8)

minutuek aurrera egin (7)

azken bi minutuetan (7); azken hamar minutuetan (15); azken minutuetan (144); azkeneko minutuetan (9); bi minutuetan (9); bost minutuetan (16); hamar minutuetan (34); hasierako minutuetan (15); hogei minutuetan (14); hurrengo minutuetan (11); lau minutuetan (6); lehen hamar minutuetan (9); lehen hogei minutuetan (8); lehen minutuetan (66); lehenengo minutuetan (10)

bi minutuko aldea (7); bost minutuko txandan (12); hiru minutuko aldea (6); hiruna minutuko txandak (8); minutuko aldea atera (10); minutuko aldea lortu (12); minutuko atzerapena (9); minutuko atzerapenarekin (12); minutuko bidea (6); minutuko errenta (14); minutuko errenta lortu (7); minutuko faltak (75); minutuko hiru txanda (7); minutuko hiru txandatan (7); minutuko iraupena (9); minutuko isilunea (13); minutuko isilunea egin (6); minutuko tartea (9); minutuko tartean (7); minutuko txanda (12); minutuko txandak (13); minutuko txandak egingo (6); minutuko txandan (17); minutuko zuloa (11); minutuko zuloa ireki (8)

azken minutura arte (8); hamabost minutura (7); hamar minutura (42); handik bi minutura (6); handik bost minutura (26); handik hamar minutura (19); handik hiru minutura (7); handik lau minutura (6); minutura iritsi (8); minutura iritsi zen (6); minututik minutura (6); zazpi minutura (6)

bi minuturako (8)

bost minuturen buruan (7); hamar minuturen buruan (9); hogei minuturen buruan (7); zenbait minuturen buruan (8)

bost minututan (10); hainbat minututan (7); hamar minututan (17); zenbait minututan (9)

bost minututik (6); lehen minututik (52); minututik behin (7); minututik gora (9); minututik gorako (10); minututik gorako aldea (6); minututik minutura (6)

bi minutuz kanporatuak (33); minutuz behin (6); minutuz egon (12); minutuz ibili (7); minutuz kanporatuak (33); minutuz minutu (8)

Nodoa: liferay1.lgp.ehu.eus