Bilaketa aurreratua

Ogi apurrak

Egungo Euskararen Hiztegia (EEH)

lipido 1 iz kimikan, gantza.

Lipido, protido eta gluzido sintetikoz osatu janariak.  Itxaro Borda   «%100 basque», 2001 - 105. orr.

Zeinahi ere zirelarik haien funtzioak -nerbio, gihar, guruin zein beste-, zelula guztiak ziren antzeko osagaiz eginak: karbohidratoak, lipidoak, proteinak eta azido nukleikoak.  Juan Garzia   «Sagua, eulia, eta gizakia» - François Jacob, 2004 - 118. orr.

Zuntz eta karbohidrato konplexu gutxiegi eta animalia proteina, lipido saturatu eta azukre soil gehiegi kontsumitzen delako.  Edorta Agirre   «Baietz okerreko bidea aukeratu! », 2006 - 73. orr.

Normalki jaten ditugun lipidoak jatorria animalietan daukaten gantz saturatuak dira.  Berria - Euskal Herria   2004-08-24

Lipido aseek, ekilore-olioak edo arto-olioak, esaterako, minbizia azkarrago garatzen laguntzen dute.  Berria - Gaiak   2004-10-19

Guk jandakoaren %30-35 lipidoak izaten dira.  Berria - Euskal Herria   2004-08-24

2 (hitz elkartuetan)

Era berean, «gomendagarria» da, aldiro-aldiro gorputzeko glukosa eta lipido maila kontrolatzea.  Berria - Gaiak   2004-05-06

Lipido kontsumo horrek kaloria gehigarriak dakartza, eta horrek gizentasuna ekar dezake.  Berria - Euskal Herria   2004-08-24

 



Nodoa: liferay1.lgp.ehu.eus