Bilaketa aurreratua

Ogi apurrak

Egungo Euskararen Hiztegia (EEH)

aspartamo (corpusean ez dago; ETCn 59 agerraldi) iz azukrearen ordez erabiltzen den gai zuria.

Aspartamoa fenilalanina eta azido aspartikoz osatutako substantzia da, azukrearen ordezko edulkoratzaile gisa erabilia. ETC-entziklopedia   Aspartamo, Wikipedia

Montignacen esanetan, freskagarri horiei aspartamo konposatua botatzen diote, eta, haren iritziz, epe luzean gehigarri hori debekatu egingo dute, minbizia eta esklerosia eragin ditzakeelako. ETC-prentsa   Berria, 2008-05-24

Asko dira horrelako erreakzioak eragin ditzaketen gehigarriak: aspartamoa, bentzoatoak, glutamatoak, nitrito nahiz nitratoak, sulfitoak, etab. ETC-prentsa   Berria, 2008-10-21

Izan daitezke naturalak (azukrea, eztia eta abar) edo sintetikoak, hau da, laborategian propio sortuak (sakarina, aspartamoa, ziklamatoa eta beste hainbat). ETC-prentsa   Berria, 2009-02-24

Gluzemian gutxien eragiten duten gozagarriak hauek dira: sakarina, aspartamoa eta sorbitola. ETC-prentsa   Berria, 2010-12-21

Azukrearen ordezko erabiltzen dira poliolak edo azukre alkoholak (sorbitola, manitola, xilatola) eta gozagarri ez-kalorikoak (sakarina, aspartamoa, ziklamatoa...). ETC-prentsa   Berria, 2015-02-14

Gozotzaile artifizialek (stevia, aspartamoa, sakarina...) kontsumitzaileen pisuan duten eragina aztertu duten ikerketak miatu ditu Kearnsek. ETC-prentsa   Berria, 2016-10-15

Gainera, aspartamoak edo sakarinak ez bezala, naturala izatea ere ba omen du bere alde. ETC-prentsa   Berria, 2016-01-05

Horiez gainera, sorbitola, manitola, glizerina, xarabe bakuna, xarabe usaindunak edo gozagarri sintetikoak ere (sakarina eta aspartamoa) erabiltzen dira. ETC-zientzia, zuzenbidea   Forma farmazeutikoak, Askoren artean, EHU, 2007

Edulkoratzaile horien artean dago aspartamoa ere (NutraSweet), 26. kapituluan deskribatzen dena. ETC-zientzia, zuzenbidea   Kimika organikoa, Askoren artean, EHU, 2008

Aspartamoa (E-951) sintesi-gehigarri bat da fenilalaninaz eta azido aspartikoz osatuta, metanol molekula bat gehituta. ETC-zientzia, zuzenbidea   Elikagaien segurtasuna eta kalitatea XXI. mendean, Olaia Martinez / Inaki Etaio, UEU, 2012

 



Nodoa: liferay1.lgp.ehu.eus