Better Access to Food and Housing
The Department of Constitutional Law and History of Political Thought of the University of the Basque Country UPV/EHU will hold a multidisciplinary Academic Conference on Urban Solidarity under the motto For a better use of food and housing (Bilbao, 26-27 May 2014). The Conference headquarters will be in the Bizkaia Room of the Paraninfo of the University (Abandoibarra, Bilbao; within walking distance from the Guggeheim Museum).
Academic and professional speakers, as well as other stakeholders, are invited to participate and analyze the challenges faced by our urban societies to improve the access to food and housing resources by those at socio-economic risk.
A debate forum will be the format of this Conference. Other specialists interested in analyzing current possibilities of access to housing and food from many perspectives will may also participate through Contributions. Conference proceedings will be published.
REGISTRATION AND ABSTRACTS
Registration includes the possibility to present an oral communication (15 minutes) or a poster in any of the Conference official languages, Spanish or English.
Abstracts should be submitted to any of the following Sessions:
I.- Better Use of Food Resources
- 2014, food waste reduction year in the EU
- Access to food in the EU: current pending challenges
- Food Banks and Community Shops
- Non-used food from school lunches, restaurants, hotels, what should we do with it?
- Food waste from the consumer's perspective.
II.- Better Use of Housing Resources
- Vacant dwellings
- Housing needs
- Social function of housing
- Urban rennovation and transformation
ABSTRACTS: 3000 words. Include Title, and author's names and affiliations. Send to: ekiten-thinking@ehu.es
Deadline for receipt of abstracts: 11th May, 2014.
REGISTRATION FEES
The registration fee includes conference attendance, coffee breaks and lunches.
* Registration fee: 75 € (50 € before 30th March, 2014)
* Student fee: 40 € (25 € before 30th March, 2014)
Programa
Las ponencias principales versan sobre la pobreza alimentaria en nuestro entorno y la diversidad de estrategias y propuestas con las que se le está dando respuesta. Así, se abordarán programas de atención de necesidades básicas en un variada tipología.
En un primer bloque se abordarán los programas de atención alimentaria que se integran en un acompañamiento social más amplio (Programa HAZIA, de la Asociación Sortarazi, Leioa-Bilbao), programas que diversifican los modelos de atención según las causas que propician la pobreza alimentaria (Asociación Paris 356, Pamplona), y la atención específica de las carencias nutricionales –como la ausencia de desayuno en las personas sin hogar- (Asociación Gozitiri) y la la prevención del despilfarro de alimentos (PROCLADE-PROYDE-SED).
A continuación se presentarán modelos de inclusión alimentaria en los que se ofrecen a las personas alimentos cocinados. La historia y los modelos de comedores sociales (Javier Aranceta Bartrina, Academica de Ciencias Médicas de Bilbao), la donación de excedentes de restaurantes y su distribución entre colectivos desfavorecidos (Aunar ONG, Bizkaia), la Cocina Económica de las Hermanas de la Caridad de Santander y otros modelos creativos de inclusión alimentaria, presentados por Juan Marcos de Miquel, de Nutrición sin Fronteras y la Agencia Catalana de Seguridad Alimentaria.
Un tercer bloque destacado de este congreso lo conforman las llamadas Despensas y Economatos Solidarios. Las despensas y economatos solidarios comparten el objetivo de dignificar a la persona en precaria situación económica a través de facilitarle la adquisición de alimentos y productos de limpieza e higiene básicos con dos particularidades: fomentando su autonomía en la toma de las decisiones y adaptando los precios de los productos a la medida de sus ingresos. Este recurso, en muchos casos, está vinculado a diversas actividades formativas y educacionales que, a medio y largo plazo, desean contribuir a la inclusión social de las personas. Se abordará en conjunto y de forma detallada la tipología y la peculiaridad de esta figura de inclusión alimentaria (Leire Escajedo, URBAN ELIKA), y se presentarán tres modelos distintos de despensas y economatos: el Economato Solidario de la Cruz Blanca en Huesca, el Economato Los Panes y los Peces de Caritas de Cartagena, y el Economato de Cáritas de Hellín.