Talde Espezifikoen Nutrizioa eta Dietetika25214
- Ikastegia
- Farmazia Fakultatea
- Titulazioa
- Giza Nutrizioko eta Dietetikako Gradua
- Ikasturtea
- 2023/24
- Maila
- 4
- Kreditu kopurua
- 9
- Hizkuntzak
- Gaztelania
- Euskara
- Kodea
- 25214
IrakaskuntzaToggle Navigation
Irakaskuntza-gidaToggle Navigation
Irakasgaiaren Azalpena eta Testuingurua zehazteaToggle Navigation
Talde Espezifikoen Nutrizioa eta Dietetika Giza Nutrizioko eta Dietetikako graduaren azkeneko kurtsoko irakasgaia da, eta Nutrizioaren, Dietetikaren eta Osasunaren zientziaren moduluan sailkatzen da.
Irakasgai honen edukia ikasleek aurretik landutako ikasgaietan lortutako ezagutzan oinarritzen da. Hiru populazio talde espezifiko lantzen dira: adinduak, kirolariak eta ume eta nerabeak.
Irakasgaiaren helburu nagusia pertsona talde horien arreta nutrizional eta dietetikoan trebatzea da, lotuta dituen giza-, gizarte- eta osasun-aspektuak kontuan hartuz.
Ikasleek aurretik landutako irakasgaietan, (fisiologia, fisiopatologia, giza nutrizioa, eta dietetika eta dietetika aplikatua) lortzen dituzten gaitasunek errazten dute Talde Espezifikoen Nutrizioa eta Dietetika irakasgairen edukiak ulertzea eta jarraitzea.
Gaitasunak / Irakasgaia Ikastearen EmaitzakToggle Navigation
GAITASUNAK
1. Giza Elikadura eta Dietetikan lortutako ezagutzak talde espezifikoetan aplikatzea: haurrak, zaharrak eta kirolariak.
2. Talde hauen ezaugarri fisiologikoak bere beharrizan energetiko eta nutritiboekin erlazionatzea.
3. Beharrizan eta gomendio nutritiboak paziente bakoitzaren araberako gorputz konposaketa, izaera, ohitua eta jarduera fisikora moldatzea.
4. Elikadura egoki baten dieta prestatzea eta gomendio dietetiko espezifikoak egitea.
Eduki teoriko-praktikoakToggle Navigation
GAIAK
I. atala: Nutrizioa eta Dietetika Zahartzaroan
1. Sarrera
2. Zahartzaroarekin erlazionaturiko aldaketa metaboliko eta nutritiboak
3. Egoera Nutritiboaren Ebaluaketa zahartzaroan
4. Beharrizan energetikoak zahartzaroan
5. Zaharrentzako dieta orekatuak egiteko jarraibideak
6. Zaharrentzako programa nutrizionalak
II. atala: Nutrizioa eta Dietetika Kirolarietan
1. Sarrera
2. Kirolarien nutrizionista baten gaitasunak
3. Kirolarien ezaugarri metaboliko eta nutritiboak
4. Jarduera fisikoaren araberako beharrizan energetiko eta nutritiboak
5. Kirolaren fase desberdinetan jarraitu beharreko jarraibide dietetikoak
6. Kirolarientzako produktu bereziak. Laguntza ergogenikoak.
III. atala. Nutrizioa eta Dietetika Haurtzaroan
1. blokea: HAZKUNTZA ETA ELIKADURA
1.1. Umetoki barneko nutrizioa
1.2. Umetoki barneko hazkuntza eta garapena
1.3. Hazkuntza eta gorputz garapena haurtzaroan
1.4. Hazkuntzaren, gorputz-konposaketaren eta nutrizio-egoeraren ebaluazioa haurtzaroan
2. blokea: UME EDOSKITZAILEAREN ELIKADURA
2.1. Ume edoskitzailearen eskakizun nutritiboak eta gomendioak
2.2. Amagandiko edoskitzea
2.3. Edoskitze artifiziala
2.4. Beikost elikadura
3. gaia: Pisu gutxiko jaioberrien elikadura
4. gaia: Beherakoaren tratamendu dietetikoa haurtzaroan
5. gaia: Idorreriaren tratamendu dietetikoa haurtzaroan
6. gaia: Jaiotzako metabolismoaren akatsen tratamendu dietetikoa
7. gaia: Zeliakia haurtzaroan
8. gaia: Elikadura alergiak haurtzaroan
9. gaia: Diabetes mellitusaren tratamendua haurtzaroan
10. gaia: Obesitatea haurtzaroan
MetodologiaToggle Navigation
1. Aurkezpen teorikoak (eskola magistralak)
2. Ikaskuntza aktibo eta kooperatiborako metodologiak
a. Informazio zientifikoaren eta dibulgaziozko informazioaren analisi kritikoa
b. Kasu klinikoen azterketa: bizitza errealeko kasuen ebazpena
Premia-egoeretan, talde osoko irakaskuntza presentzialtasun fisikoa eta telepresentzialtasuna konbinatuz emango da. Aurrez aurreko irakaskuntzarik egin ezin bada, irakaskuntza nola egingo den jakinaraziko zaie ikasleei.
Ebaluazio-sistemakToggle Navigation
- Ebaluazio Jarraituaren Sistema
- Azken Ebaluazioaren Sistema
- Kalifikazioko tresnak eta ehunekoak:
- Garatu beharreko proba idatzia (%): 70
- alde lanak (arazoen ebazpenak, proiektuen diseinuak) (%): 20
- Lanen, irakurketen... aurkezpena (%): 10
Ohiko Deialdia: Orientazioak eta Uko EgiteaToggle Navigation
Ebaluazio metodoa mistoa izango da. Ebaluaketa sistemaren ezaugarriak hauek izango dira:
o Amaierako azterketa: behin-betiko notaren %70 suposatuko du (derrigorrezko jarduera). Atal bakoitzean (ume/nerabe, adindun, kirolari) gutxieneko 4 bat atera behar da atal guztien batazbestekoa egin ahal izateko.
o Talde-lanak: behin-betiko notaren %30 suposatuko du (derrigorrezko jarduera)
Jarduera bakoitzean minimo bezala 4,5 puntu 10tik eskatzen da irakasgaia gainditzeko.
Deialdiari uko egitea: ikasleak azken azterketara ez aurkeztea nahikoa izango da azken kalifikazioa "aurkezteke" izan dadin.
Bai zeharkako gaitasunak zein espezifikoak jarduera berberen bitartez ebaluatuko dira.
Etengabeko ebaluazioari (edo mistoari) uko egin: ikasleek uko egin ahal izango diote etengabeko ebaluazioari (edo mistoari) eta azken ebaluazioa aukeratu, etengabeko ebaluazioan parte hartu zein ez hartu (2017ko martxoaren 13ko EHAA, 50. zk, 8.3 artikulua). Ikasleak etengabeko ebaluazioari (edo mistoari) uko egiteko idatzi bat aurkeztu beharko dio irakasgaiaren ardura duen irakasleari, ezarritako prozedurari jarraituta eta epeen barruan (8.3 artikulua).
Premiagatik aurrez aurreko ebaluaziorik egin ezin bada, ikasleei behar bezala jakinaraziko zaie ebaluazio ez presentziala egiteko prozedura.
Ezohiko deialdia: Orientazioak eta Uko EgiteaToggle Navigation
Ohiko deialdiaren irizpide berberak kontuan hartuko dira:
Azterketa teorikoa gainditu ez eta ebaluaketa mistoa jarraitu duen ikasleari, talde-lanean ateratako kalifikazioa ikasturte berdinerako mantenduko zaizkio.
Nahitaez erabili beharreko materialaToggle Navigation
- Elikagaien konposaketa-taulak
- Energia eta nutrienteen ingestio-gomendioak
BibliografiaToggle Navigation
Oinarrizko bibliografia
I. atala (Zahartzaroa)
- Brown J. Nutrición en las diferentes etapas de la vida. 3ª ed. México: McGraw-Hill Interamericana; 2014.
- Mahan K, Escott-Stump S, editores. Nutrición y Dietoterapia de, Krause. 13ª ed. México: McGrawHill; 2012.
- Millán Calenti JC. Principios de Geriatría y Gerontología. McGraw Hill Interamericana, 2006.
II. atala (kirolariak):
- Burke L. Nutrición en el deporte. Un enfoque práctico. Madrid: Ed. Panamericana; 2010.
- Clark N. Nancy Clarks Sports Nutrition Guidebook. Champaign, IL: Human Kinetics Publishers Inc. erd. Ed., 2003.
- Mahan K, Escott-Stump S, editores. Nutrición y Dietoterapia de, Krause. 13ª ed. México: McGrawHill; 2012.
- Villa JG, Córdova A, González J. Nutrición del deportista. Editorial Gymnos. Madrid, 2000.
III. atala (Haurtzaroa):
- Aranceta J. Alimentos funcionales y salud en las etapas infantil y juvenil. Madrid: Ed. Médica Panamericana; 2010.
- Ballabriga A, Carrascosa A. Nutrición y en la infancia y adolescencia. 2ª ed. Madrid: Ediciones Ergón; 2001.
- Bueno M, Sarría A, Pérez-González JM. Nutrición en Pediatría. Madrid: Ed. Ergón; 2007.
- More J. Infant, Child and Adolescent Nutrition: A Practical Handbook. Boca Raton: CRC Press Taylor & Francis Group; 2013.
Aldizkariak
Deporte:
- Journal of the International Society of Sports Nutrition: http://www.jissn.com/
- International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism: http://journals.humankinetics.com/ijsnem
-
Web helbideak
- Asociación Americana de Dietistas: http://www.eatright.org/cps/rde/xchg/ada/hs.xsl/index.html
- Sociedad Española de Nutrición Comunitaria: http://www.nutricioncomunitaria.com/
- Sociedad Española de Dietética y Ciencias de la Alimentación: http://www.nutricion.org/
- Federación Española de Sociedades de Nutrición, Alimentación y Dietética: http://www.fesnad.org/
5., 6. eta salbuespenezko deialdien epaimahaiaToggle Navigation
- MIRANDA GOMEZ, JONATAN
- PORTILLO BAQUEDANO, MARIA PUY
- RODRIGUEZ RIVERA, VICTOR MANUEL
TaldeakToggle Navigation
01 Teoriakoa (Gaztelania - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
2-3 | 11:00-12:00 (1) | ||||
2-5 | 10:30-12:00 (2) | ||||
2-9 | 11:00-12:00 (3) | 11:00-12:00 (4) | 11:00-12:00 (5) | ||
5-7 | 11:00-12:00 (6) | ||||
10-10 | 11:00-12:00 (7) | 11:00-12:00 (8) | 11:00-12:00 (9) | ||
11-11 | 11:00-12:00 (10) | 11:00-12:00 (11) | 10:30-12:00 (12) | 11:00-12:00 (13) | |
12-12 | 11:00-12:00 (14) | 11:00-12:00 (15) | 10:30-12:00 (16) | 10:00-11:00 (17) 11:00-12:00 (18) | |
13-13 | 11:00-12:00 (19) | ||||
13-14 | 11:00-12:00 (20) | 11:00-12:00 (21) | |||
15-15 | 11:00-12:00 (22) | ||||
15-16 | 11:00-12:00 (23) | 11:00-12:00 (24) | 10:30-12:00 (25) |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (4)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (5)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (6)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (7)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (8)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (9)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (10)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (11)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (12)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (13)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (14)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (15)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (16)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (17)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (18)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (19)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (20)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (21)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (22)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (23)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (24)
01 Gelako p.-1 (Gaztelania - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
7-7 | 15:00-19:00 (1) | 15:00-19:00 (2) | 15:00-18:30 (3) | ||
8-8 | 15:00-18:30 (4) |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- Gela 1.5. - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
- Gela 1.4 - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
- Gela 1.4 - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
- Gela 1.4 - FARMAZIA FAKULTATEA (4)
01 Ordenagailuko p.-1 (Gaztelania - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
15-15 | 15:00-18:30 (1) | 15:00-18:30 (2) | 09:00-13:30 (3) | ||
16-16 | 15:00-18:30 (4) |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
- Gela 2.5 - FARMAZIA FAKULTATEA (4)
31 Teoriakoa (Euskara - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
2-5 | 11:00-12:00 (1) | ||||
2-9 | 11:00-12:00 (2) | ||||
2-16 | 11:00-12:00 (3) | 11:00-12:00 (4) | |||
3-4 | 12:00-13:00 (5) | ||||
4-5 | 11:00-12:00 (6) | ||||
6-12 | 11:00-12:00 (7) | ||||
10-13 | 11:00-12:00 (8) | ||||
13-13 | 11:00-12:00 (9) | ||||
15-16 | 11:00-12:30 (10) | 11:00-12:00 (11) |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
- Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
- Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
- Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA (4)
- Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA (5)
- Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA (6)
- Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA (7)
- Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA (8)
- Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA (9)
- Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA (10)
- Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA (11)
31 Gelako p.-1 (Euskara - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
15-15 | 15:00-18:30 (1) | 09:00-13:00 (2) | |||
16-16 | 15:00-19:00 (3) | 15:00-18:30 (4) |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- Gela 2.8 - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
- Gela 1.7 - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
- Gela 2.8 - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
- Gela 2.8 - FARMAZIA FAKULTATEA (4)
31 Ordenagailuko p.-1 (Euskara - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
8-8 | 15:00-19:00 (1) | 15:00-19:00 (2) | 15:00-18:30 (3) | 15:00-18:30 (4) |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- Gela 1.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
- Gela 1.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
- Gela 1.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
- Gela 1.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (4)