Nutrizioa eta Dietetika25118
- Ikastegia
- Farmazia Fakultatea
- Titulazioa
- Elikagaien Zientzia eta Teknologiako Gradua
- Ikasturtea
- 2023/24
- Maila
- 2
- Kreditu kopurua
- 9
- Hizkuntzak
- Gaztelania
- Euskara
- Kodea
- 25118
IrakaskuntzaToggle Navigation
Irakaskuntza-gidaToggle Navigation
Irakasgaiaren Azalpena eta Testuingurua zehazteaToggle Navigation
DESKRIBAPENA
Giza elikadurarekin zerikusia duten gaitz ezberdinak aurki daitezke gaur egun. Arazo hauei aurre egiteko elikagai iturri eta elikagai berriak aurkitu behar dira, edota elikadura baliabideen erabilera egokia ziurtatu.
BESTE IRAKASGAI BATZUEKIKO ERLAZIOA
Nutrizio eta Dietetikako irakasgaia Elikagai Zientzia eta Teknologia Graduko beste irakasgai batzuekin zeharkako erlazioa izan dezake. Horien artean, besteak beste Biokimika, Elikagaien Kimika eta Biokimika, Bromatologia edo Elikagaien Toxikologia aurkitzen dira.
Gaitasunak / Irakasgaia Ikastearen EmaitzakToggle Navigation
GAITASUNAK
Aurkezpen publikoak egiteko gai izatea, informazio eta komunikaziorako teknologiak erabilita.
Bibliografia iturrietatik jasotako informazioa bilatu, hautatu eta interpretatzeko gai izatea.
Eztabaida-taldeetan modu aktibo eta eraikitzailean parte hartzeko gai izatea.
Informazioa, ideiak eta problemei eskainitako ebazpideak transmititzea, bai sektoreko profesionalei nola kontsumitzaileei, bai egoera arruntetan nola elikadura-krisietan
Lan profesionala egiteko gai izatea, ingurumena errespetatuz eta jarraibide etikoen arabera egindako jarduna burutuz.
Lehengai, osaera, prozesu teknologiko eta bioteknologikoen inguruzko oinarrizko funtsak eta jakintza espezifikoak eskuratzea, elikagaien elaborazio, transformazio, ontziratze, biltegiratze eta banaketaren inguruan.
Talde-lanak egiteko gai izatea.
IRAKASGAIAREN EMAITZAK
1. Nutrienteak, haien funtzioak, erabilera, giza-beharrizanak, iturriak eta gehiegikeria eta gabezien arriskuak deskribatzen jakitea
2. Gorputz-konposizioa, oinarrizko metabolismo eta gastu energetiko osoa estimatzeko teknikak ezagutu
3. Adin-talde bakoitzeko ezaugarri fisiologikoak eta beharrizan nutritiboak erlazionatzen jakitea
4. Patologia konkretuen tratamendurako eta prebentziorako erabilgarriak suertatu ahal diren elikagaiak diseinatzean, nutrieenten erabilgarritasuna kontutan hartzea
5. Osasun-egoera egokia lortzeko, elikadura anitza eta orekatuaren garrantziaz jabetzea
Eduki teoriko-praktikoakToggle Navigation
EGITARAU TEORIKOA
1. Nutrizio ikasketari sarrera
2. Nutrizioaren oinarri fisiologiko eta biokimikoak
3. karbohidratoak
4. Lipidoak
5. Proteinak
6. Bitaminak
7. Mineralak
8. Ura
9. Zuntza
10. Alkohola
11. Metabolismo energetikoa
12. Elikagaien balio nutritiboa
13. Elikagaien konposaketa taulak
14. Elikagaien gomendio taulak
15. Egoera nutritiboaren ebaluaketa
16. Dieta orekatuen prestaketa eta heldu osasuntsuaren nutrizioa eta dietetika
17. Elikadura-patroi alternatiboak eta dieta miragarriak
18. Elikagai berriak
19. Elikadura eta dietetika haurtzaroan
20. Elikadura eta dietetika nerabezaroan
21. Nutrizioa eta dietetika haurdunaldian eta edoskitzaroan
22. Nutrizioa eta dietetika zahartzaroan
23. Nutrizioa eta dietetika kirolarietan
LABORATEGIKO PRAKTIKAK
1. Praktika
Proteinen erabilera nutritiboa eta proteina-kalitatearen ebaluazio biologikoa
2. Praktika
Mantenugaien digestioa: Listuko amilasa.
Karbohidratoen kalitate nutritiboa. Elikagaien indize gluzemikoa
Desnutrizio egoeraren ebaluazioa: Gibeleko glukogenoa
3. Praktika
Desnutrizio egoeraren ebaluazioa: Gibeleko glukogenoa
Proteinen metabolismoa: Kreatinina kuantifikazioa.
4. Praktika
Egoera nutriboaren ebaluaketa: Neurri antropometrikoak. Gorputz konposizioa:
inpedantzia
Elikagai errazioen pisu eta bolumenak
5. Praktika
Karbohidratoen metabolismoa: Glukosa eta gorputz zetonikoen determinazio
kualitatiboa gernuan.
Metabolismo energetikoa. Arnas zatidura.
GELAKO PRAKTIKAK
1. Praktika
Gomendaturiko ingestioak: dietaren burdin kantitatea eta xurgapen portzentajea
Oinarrizko metabolismoa eta gastu energetikoa
2. Praktika
Historia dietetikoa: 24 orduko inkestak, maiztasun inkestak
Elikagaien konposaketa taulen erabilera
3. Praktika
Eskolako menu baten ebaluazioa
ORDENAGAILU GELAKO PRAKTIKAK
Dietak egiteko programa informatiko baten erabilera
MetodologiaToggle Navigation
Irakasgaia saio teorikoen eta metodologia aktiboen bitartez irakatsiko da.
Saio praktikoetara bertaratzea DERRIGORREZKOA da irakasgaia gainditu ahal izateko.
Ebaluazio-sistemakToggle Navigation
- Ebaluazio Jarraituaren Sistema
- Azken Ebaluazioaren Sistema
- Kalifikazioko tresnak eta ehunekoak:
- Garatu beharreko proba idatzia (%): 70
- Test motatako proba (%): 10
- Praktikak egitea (ariketak, kasuak edo buruketak) (%): 10
- alde lanak (arazoen ebazpenak, proiektuen diseinuak) (%): 10
Ohiko Deialdia: Orientazioak eta Uko EgiteaToggle Navigation
OHIKO DEIALDIA: ORIENTAZIOAK ETA UKO EGITEA
o Ebaluaketa sistema jarraituaren barnean tarteko bi azterketa egingo dira. Azterketa hauetan ordura arte ikusitako gaien inguruan galdetuko da. Eduki hauek berriz ere amaierako azterketan galdetuko dira, ez da baztertzailea. Tarteko azterketek behin-betiko notaren % 10 (% 5 + % 5) suposatuko dute
o Amaierako azterketak behin-betiko notaren % 70 suposatuko du eta derrigorrezko jarduera izango da. 10 puntuetatik gutxienez 5 eskuratu beharko dira.
o Garatzen joango diren jarduerek behin-betiko notaren %10 suposatuko dute. Irakasgaia gainditu ahal izateko, jardueren nota 10-tik 4 puntutik gorakoa izan beharko da.
o Praktiken ebaluaketa jarraitua egingo da, eta behin-betiko notaren %10 suposatuko du. Irakasgaia gainditu ahal izateko, jardueren nota 10-tik 4 puntutik gorakoa izango da. Derrigorrezko jarduera izango da.
Amaierako idatzizko probak azken kalifikazio osoaren %40 baino gehiago balio duenez, ikaslea probara ez aurkeztearekin deialdiari uko egin diola ulertuko da, eta “aurkezteke" jarriko zaio.
Derrigorrezko jarduera bezala zehaztutako jarduera betera ez aurkezteak deialdiari uko egiten zaiola suposatuko du.
Derrigorrezkoa EZ den jarduera batera ez aurkezteak, dagokion behin-betiko notaren portzentaje-galera ekarriko du.
Ebaluaketa EZ JARRAITUA: EHUko arautegia jarraituz, ebaluaketa modu jarraitu bat egiterik ez duten ikasleek, amaierako azterketa praktikoa (amaierako notaren % 10) eta teorikoa (amaierako notaren % 90) egiteko aukera izango dute, hau da, bukaerako azterketa bakarra.
Ikasle batek irakasgaia gainditu ez badu, hurrengo ikasturtean Nutrizio eta Dietetika irakasgaian izena eman beharko du. Aurreko ikasturteko praktikak gainditu bazituen ere, nota ez zaio mantenduko, eta azken azterketan ebaluatu ahal izango zaio errepikatu nahi ez baditu. Bi ikasturteren buruan, praktikak berriz ere egin beharko ditu.
* Ebaluatuak izango diren jarduera guztietan (azterketa barne), irakasleak ikasleen ortografia eta gramatika akatsak aintzat hartuko ditu, eta bukaerako notan eragina izan dezakete. Ikasleek azaltzeko modua eta aipatutako arauak zaindu beharko dituzte.
Informazio gehiago: https://www.ehu.eus/eu/web/estudiosdegrado-gradukoikasketak/ebaluaziorako-arautegia
Ezohiko deialdia: Orientazioak eta Uko EgiteaToggle Navigation
Ohiko deialdiaren irizpide berak hartuko dira kontuan:
1. Ebaluaketa jarraitu bat eraman dueneko ikasleari, gainerako jardueretan ateratako kalifikazioak mantenduko zaizkio ikasturte horretako ezohiko deialdian. Modu horretan, azterketan eskuratutako nota gainerako jardueretako notei gaineratuko zaio (beti ere gutxieneko nota eskuratu bada)
2. Ebaluaketa jarraitua zeraman ikasle batek 10 puntutik 4 baino gutxiago eskuratuko balitu jardueraren batean, ohiko deialdiari uko egiten diola suposatuko du (lehen azaldu bezala) baina ebaluaketa ez jarraituaren irizpideak aplikatuko zaizkio ezohiko deialdian ebaluatzerako garaian.
* Ebaluatuak izango diren jarduera guztietan (azterketa barne), irakasleak ikasleen ortografia eta gramatika akatsak aintzat hartuko ditu, eta bukaerako notan eragina izan dezakete. Ikasleek azaltzeko modua eta aipatutako arauak zaindu beharko dituzte.
Nahitaez erabili beharreko materialaToggle Navigation
Praktiketako eskoletan bata eta kalakulagailua derrigorrezkoak dira
BibliografiaToggle Navigation
Oinarrizko bibliografia
BASES DE LA ALIMENTACIÓN HUMANA. Egileak. Bittor Rodriguez eta Edurne Simón (Koordinatzaileak). Ed. Netbiblo, 2008
FUNDAMENTOS TEÓRICO-PRÁCTICOS DE NUTRICIÓN Y DIETÉTICA Egilea: Martínez J.A. Ed. McGraw-Hill- Interamericana, 1998
NUTRICIÓN Y DIETOTERAPIA de KRAUSE Egileak: L. Kathleen Mahan, Marian Arlin 11. Ed. McGraw-Hill- Interamericana, 2003
NUTRICIÓN EN LA SALUD Y LA ENFERMEDAD . Egileak: M. E. Shils, J. A. Olson, M. Shike, C. Ross . 9. Ed. McGraw Hill argitaletxea (2002) I-II Ale
NUTRICIÓN Y ALIMENTACIÓN HUMANA. Egilea: J. Mataix. Ergon argitaletxea, 2002 I-II Ale
DIETOTERAPIA de KRAUSE, Egilak: L.K. Mahan y S. Escott-Stump. 12. Ed. Elsevier-Masson argitaletxea.. 2008.
NUTRICIÓN y DIETÉTICA CLÍNICA. Egileak: J. Salas-Salvadó, A. Bonada, R. Trallero, M.E. Salo y R. Burgos, 2008. 2. Ed.Masson argitaletxea. 2008.
• GIZA NUTRIZIOAREN ETA DIETETIKAREN OINARRIAK
Egileak: Edurne Simón eta Bittor Rodríguez
Argitaletxea: Elhuyar (2007) – liburutegian dago
• ELIKAGAIAK, ELIKADURA ETA DIETETIKA
Egileak: Edurne Simón, Bittor Rodríguez, Idoia Labayen
Argitaletxea: UEU (2007)
Gehiago sakontzeko bibliografia
TRATADO DE NUTRICIÓN. Egilea: A. Gil. Acción Médica argitaletxea, 2005 I-IV Ale + CD
ADVANCED HUMAN NUTRITION. Egileak: R.E.C. Wildman, D.M. Medeiros. CRC Press argitaletxea, 2000
NUTRICIÓN en SALUD y ENFERMEDAD. Egileak: M.E. Shills, J.A. Olson y M. Shike. Ed. Lea & Febiger. 9.Ed. McGraw-Hill argitaletxea, 2002.
NUTRICIÓN y SALUD PÚBLICA. Egileak: L. Serra y J. Aranceta. Masson argitaletxea, 2006.
NUTRIENT METABOLISM. Egilea: M. Kohlmeier, Academic Press-Elsevier Ltd argitaletxea, 2003.
NUTRITION and METABOLISM. Egileak: M.J. Gibney, I.A. Macdonald, H.M. Roche. Blackwell Science argitaletxea, 2003
Aldizkariak
¿ American Journal of Clinical Nutrition
¿ Annals of Nutrition and Metabolism
¿ Annual Review of Nutrition
¿ British Journal of Nutrition
¿ Clinical Nutrition
¿ European Journal of Clinical Nutrition
¿ Food Chemistry
¿ International Journal of Obesity
¿ Journal of American Dietetic Association
¿ Journal of Nutrition
¿ Journal of Nutritional Biochemistry
¿ Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition
¿ Lipids
¿ Nutrition
¿ Nutrition Cancer
¿ Nutrition Research
¿ Nutrition Research and Reviews
¿ Nutrition Reviews
¿ Obesity Research
Web helbideak
http://www.fao.org/index_es.htm
http://www.who.int/es/
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/spanish/nutrition.html
http://www.nutrition.gov/
http://www.zientzia.net/elhuyar.asp
http://wiki.elika.net/index.php/P%C3%A1gina_principal
http://www.nutricion.org/
http://www.sennutricion.org/
http://www.nutricioncomunitaria.org/
http://www.naos.aesan.msps.es/
http://www.bedca.net/bdpub/
http://www.alimentacion.es/es/
http://www.aesan.msc.es
http://www.fesnad.org/
5., 6. eta salbuespenezko deialdien epaimahaiaToggle Navigation
- MARTINEZ GONZALEZ, OLALLA
- PORTILLO BAQUEDANO, MARIA PUY
- RODRIGUEZ RIVERA, VICTOR MANUEL
TaldeakToggle Navigation
16 Teoriakoa (Gaztelania - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
21-21 | 15:30-16:30 (1) | ||||
21-34 | 15:30-16:30 (2) | ||||
21-35 | 15:30-16:30 (3) | 15:30-17:00 (4) | |||
22-35 | 15:30-16:30 (5) | ||||
35-35 | 14:00-15:30 (6) |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- Gela 1.6 - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
- Gela 1.6 - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
- Gela 1.6 - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
- Gela 1.6 - FARMAZIA FAKULTATEA (4)
- Gela 1.6 - FARMAZIA FAKULTATEA (5)
- Gela 1.6 - FARMAZIA FAKULTATEA (6)
16 Gelako p.-1 (Gaztelania - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
28-28 | 10:30-13:00 (1) | 10:30-13:00 (2) | 10:30-13:00 (3) |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- Gela 2.4 - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
- Gela 2.4 - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
- Gela 2.4 - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
16 Laborategiko p.-1 (Gaztelania - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
25-25 | 09:00-13:00 (1) | 09:00-13:00 (2) | 09:00-13:00 (3) | 09:00-13:00 (4) | 09:00-13:00 (5) |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA (4)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA (5)
16 Ordenagailuko p.-1 (Gaztelania - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
28-28 | 10:30-13:00 (1) |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
46 Teoriakoa (Euskara - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
21-21 | 15:30-16:30 (1) | ||||
21-34 | 15:30-17:00 (2) | ||||
21-35 | 15:30-16:30 (3) | 15:30-16:30 (4) | |||
22-35 | 15:30-16:30 (5) | ||||
35-35 | 14:00-15:30 (6) |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- Gela 2.8 - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
- Gela 2.8 - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
- Gela 2.8 - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
- Gela 2.8 - FARMAZIA FAKULTATEA (4)
- Gela 2.8 - FARMAZIA FAKULTATEA (5)
- Gela 2.8 - FARMAZIA FAKULTATEA (6)
46 Gelako p.-1 (Euskara - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
28-28 | 09:30-12:00 (1) | 09:30-12:00 (2) | 09:30-12:00 (3) |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- Gela 2.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
- Gela 2.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
- Gela 2.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
46 Laborategiko p.-1 (Euskara - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
26-26 | 09:00-13:00 (1) | 09:00-13:00 (2) | 09:00-13:00 (3) | 09:00-13:00 (4) | 09:00-13:00 (5) |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA (4)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA (5)
46 Ordenagailuko p.-1 (Euskara - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
29-29 | 10:00-12:30 (1) |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA (1)