PROCAYSEAL
Datu orokorrak
- Kokapena
- Lascaray Ikergunea
- Farmazia Fakultatea
- Ikertzaile nagusia
- María Dolores Guillén Lorén
- Doktore kopurua
- 8
- Osakide kopurua
- 11
- Posta elektronikoa
- mariadolores.guillen@ehu.eus
- Web orria
- (Beste leiho bat zabalduko du) http://www.ehu.es/procayseal
Osakideak
- María Dolores Guillén Lorén
- María Luisa Ibargoitia Isasi-Isasmendi
- Maria José Manzanos Arnaiz
- Patricia Sopelana Garay
- Ainhoa Ruiz Aracama
- Encarnación Goicoechea Osés
- Andrea Martínez Yusta
- Bárbara Nieva Echeverría
Ikerketa-ildoak
- Elikagaik kez eta ke aromaz keztatzea. Ke aromen kalitatea eta segurtasuna.
- Hidrokarburo Aromatiko Poliziklikoak (HAPs) elikagaietan.
- Olio esentzialen osaera eta jarduera antioxidatzailea, landare aromatikoen aterakinak, espeziak eta aromak.
- Elikagaien aroma aztertzea beren osagai lurrunkorren bitartez.
- Gantz, olio eta elikadura lipidoen karakterizazioa, espektroskopia eta kromatografia tekniken bidez. Metodologia berriak garatzea.
- Gantz, olio eta elikadura lipidoak degradatzeko prozesuak. Alfa aldehido oxigenatuak, beta-intsaturatu genotoxikoak eta zitotoxikoak elikagaietan.
- Elikagaien frijitzea eta Maillarden erreakzioa. Frijitzeko erabilitako olioen kalitatea eta segurtasuna. Prozesatze baldintzen, olioaren izaeraren eta elikagaiaren osaeraren eragina.
- Omega-3 azilo poliintsaturatu taldeekin eta osagai "antioxidatzaileekin" aberastutako elikagaien oxidazio-egonkortasunaren azterketa. Elikagai horien segurtasuna.
- In vitro digestio gastrointestinaleko prozesua aztertzea. Elikadura aldetik interesgarriak diren lipido-konposatuen bioirisgarritasuna eta osagai toxikoen balizko sortzea digestio baldintzetan.
- Olioetan eta "basatia" etiketarekin saldutako arrainetan egondako iruzurra azkar detektatzea.
Transferentzia eta berrikuntza eskaintza
- Zientzia-teknologia aholkularitza Elikagaien zientzia eta teknologiaren arloan, gure ikerketa-ildoen inguruan bereziki.
- Laborategiko laguntza teknikoa Elikagaien zientzia eta teknologiari dagokionez, ondokoen inguruan bereziki:
- Elikagaien kalitatea kontrolatzea, beren osaera batez ere
- Elikagaien segurtasuna kontrolatzea, kutsatzaileen eta osagai toxikoen presentziari dagokionez.
- Elikagaien aroma-profilari buruzko eta nahi ez ditugun zapore edo usainen jatorriari buruzko ikerketak.
- Teknologiek elikagaien kalitatean eta segurtasunean duten eragina ebaluatzea.
- I+D+b lankidetza proiektuak, PROCAYSEArako interesgarriak diren ildoen inguruan gehienbat.
Tresneria
- Erresonantzia Magnetiko Nuklearra (Zerbitzu Orokorrak): funtsezko erreminta taldearentzat
- Gas kromatografoak / Masa Detektagailuak (GC/MS)
- Fourier Transfor Espektrofotometro Infragorria (IRTF)
- Espektrofotometro Ikusgarria-Ultraviolet
Proiektu aipagarrienak
AGL2015-65450-R: Alimentos lipídicos enriquecidos en compuestos antioxidantes. Singularidades de sus procesos de oxidación ocurridos bajo condiciones oxidativas suaves y en digestión in vitro. Ekonomia eta Lehiakortasun Ministerioak finantzatua (MINECO). Hasiera data: 2016 Amaiera data: 2018.
PA16/02: Detección de fraudes en aceites vegetales comercializados en la Comunidad Autónoma del País Vasco. Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Politika sailak finantzatua. Hasiera data: 2016 Amaiera data: 2017.
AGL2012-36466: La degradación lipídica en el procesado y digestión de alimentos y su inhibición. Mecanismos, marcadores y metabolitos. Ekonomia eta Lehiakortasun Ministerioak finantzatua (MINECO). Hasiera data: 2013 Amaiera data: 2016.