euskaraespañol

Eguneko irudia

Enologia Berritzaileko Masterrak MAL onenen sariak banatu ditu

  • Kronika

Lehenengo argitaratze data: 2021/12/21

(ezk-esk), Carla S. Peucelle Rubio, Patxi Pérez Elortondo, Mirari Ayerbe Díaz eta Mónica Galar Martínez. Argazkia: Nuria González. UPV/EHU

Enologia Berritzaileko Master onenen sariak banatu ziren, Universidad del País Vasco/Euskal Herriko Unibertsitatearen Farmazia Fakultateko ekitaldi aretoan antolatutako ekitaldi batean. Master Amaierako Lana defendatu duten ikasleen artean banatutako sari hauen bidez, aitortza bat egin nahi zaie UPV/EHUko Enologia Berritzaileko master ofizialaren prestakuntzan lortutako emaitza onenei. Sariak Eusko Jaurlaritzaren Ekonomiaren Garapen, Jasangarritasun eta Ingurumen Sailarekin batera egindako lankidetza proiektu baten barruan kokatzen dira.

Mirari Ayerbe Farmazia Fakultateko dekanoak eta Patxi Pérez Elortondo Masterreko zuzendariak gidatu zuten ekitaldia. Irabazleak, berriz, Carla S. Peucelle Rubio eta Mónica Galar Martínez izan ziren.

MAL irabazleak

Carla S. Peucelle Rubiok ‘Análisis del comportamiento de diferentes aislados de Botrytis cinerea de Vitis vinifera frente a diferentes agentes de control’ izeneko lana egin zuen. Lanak B. cinérea patogeno fungikoari egiten dio erreferentzia, laboreen galeren kausa nagusietako mundu osoan. Onddo horren landare espezie ostalarien artean, mahastia dago. Merkatuan lizun gris horren aurrean erresistenteak diren mahastiak ez daudenez, hura kontrolatzeko, fungizidak aplikatu behar dira modu intentsiboan, mahastiak hazten diren garaian. Patogenoak, ordea, erresistentzia garatzeko arrisku handia du, eta hori gertatzen da, neurri handi batean, fungizidak behin eta berriro erabiltzen direlako garai desegokietan eta dosi desegokiak emanez.

Bestetik, Mónica Galar Martínez ikaslearen lanak, ‘Análisis sensorial del vino tinto joven Mencía: Descripción y evaluación de la calidad percibida’ izenburukoak, kalitate sentsoriala aztertu zuen, eta, Perfil Flash (PF) izeneko deskribapen azkarreko metodo baten bidez, zehaztu zuen zer ezaugarri definitzen dituzten ongien aztergai diren ardoak. Hiru ardo beltz gazte ondu ziren, Nafarroan ardo beltza binifikatzeko bi teknika nagusiak erabilita —txortena kentzea eta beratze karbonikoa— EVENA upategi esperimentalean; Bargotako (Nafarroa) mahasti zahar batetik berreskuratutako Mencía mahatsa erabili zen ardoa egiteko. Bestalde, Bierzoko bi ardo erosi ziren supermerkatuan, zeinak azterketa faktoreen arabera hautatu baitziren. Dastatu ondoren, ez ziren hauteman desberdintasun estatistikoki esanguratsuak, ardoen kalitateari erreparatuta. Laginak deskribatzean parte hartzaileen artean adostasun handirik egon ez bazen ere, deskribapen desberdinak lortu ahal izan ziren, binifikazio eta jatorri desberdinetarako. Hortaz, PF metodoa baliagarria izan da aztertutako lagin guztien ezaugarri esanguratsuenak ulertzeko.