Lehengaien Ekoizpena25142
- Ikastegia
- Farmazia Fakultatea
- Titulazioa
- Elikagaien Zientzia eta Teknologiako Gradua
- Ikasturtea
- 2023/24
- Maila
- 1
- Kreditu kopurua
- 6
- Hizkuntzak
- Gaztelania
- Euskara
- Kodea
- 25142
IrakaskuntzaToggle Navigation
Irakaskuntza-gidaToggle Navigation
Irakasgaiaren Azalpena eta Testuingurua zehazteaToggle Navigation
Ikastaro honek animalien eta landareen lehengaiak ekoizteko oinarrizko ezagupen teoriko eta praktikoak eskatzen ditu.
Irakasgai honen helburu orokorra, ikasleriak giza-elikaduran erabili ohi diren animali- zein landare-espezieei buruzko oinarrizko ezagupenak bereganatzea da. Honekin batera, irakasleriak ere ezagutu beharko ditu lehengaien kalitatea baldintzatzen duten ekoizpen-sistemak eta faktoreak.
Graduko lehenengo kurtsoko lehendabiziko lauhilabeko irakasgaia izanda, ez da beharrezkoa aldez aurreko ezagupenik izatea. Irakasgai honetan eskuratuko diren ezagupenak gradu honetako beste irakasgaien oinarriak izango dira.
Gaitasunak / Irakasgaia Ikastearen EmaitzakToggle Navigation
Titulazioko gaitasunak
1.- Lehengai, osaera, prozesu teknologiko eta bioteknologikoen inguruzko oinarrizko funtsak eta jakintza espezifikoak eskuratzea, elikagaien elaborazio, transformazio, ontziratze, biltegiratze eta banaketaren inguruan.
2.- Bibliografi iturrietatik jasotako informazioa bilatu, hautatu eta interpretatzeko gai izatea.
3.- Eztabaida-taldeetan modu aktibo eta eraikitzailean parte hartzeko gai izatea.
4.- Talde-lanak egiteko gai izatea.
Zeharkako gaitasuna:
1.-konpromiso soziala: animalien eta landareen ekoizpena modu iraunkorrean aztertzea, garapen iraunkorra bermatzeko 13. helburua (13. SDG: klima-aldaketaren aurkako borroka)
Moduluko gaitasunak:
1-Elikapenerako lehengaiak eskuratzeko animali- eta landare-ekoizpeneko sistemak ezagutzea.
2-Elikagai desberdinen kalitateko parametroak eta kalitate hori baldintzatzen duten faktoreak jakitea eta determinatzea.
Ikastearen emaitzak
1-Giza elikadurarako erabiltzen diren lehengaien ekoizpen-sistema ezberdinak sustatzen dituzten oinarri teorikoak aztertzeko eta interpretatzeko.
2-Lehengaiak ekoizteko produkzio-sistema ezberdinak eta sistema hauek lortutako produktuaren ezaugarrietan duten eragina bereizteko.
3- Lortutako produktuen kalitatearekin lehengaien ekoizpen-sistemetako eragina erlazionatzeko.
4-Lortutako produktuaren kalitateak ondorengo transformazio-prozesuetan duen eragina erlazionatzeko.
5-Ahoz zein idatziz, lehengaien ekoizpen-arloan zuzenki adierazteko.
Eduki teoriko-praktikoakToggle Navigation
GAI-ZERRENDA:
PROGRAMA TEORIKOA
ABERE-EKOIZPENA:
1.- Arrazak, Hibridazioa.
2.- Fisiozooteknikoen prozesuak:
Hazkundea eta garapena
Edoskitzea
Errutea
3.-Ugalketa
4.-Esnetarako behi-azienda.
5. - Haragitarako behi-azienda.
6. - Kanal kalitatea.
7. - Ardi azienda
8. - Txerri azienda.
9. - Hegaztiak
LANDARE-EKOIZPENA
1.- Landare-ekoizpenaren alderdi nagusiak.
2.- Landare-sistema. Egitura, bizi-zikloa eta fisiologia.
3. - Osagai edafikoa.
4. - Faktore klimatikoak.
5. - Faktore biologikoak.
6.- Faktore kultural eta antropikoak
7.- Elikadurako labore nagusiak.
8.- Elikaduran onddoak eta algak ekoiztea
9.- Landare-ekoizpenaren alderdi aplikatuak
PROGRAMA PRAKTIKOA:
Landa-praktika:
Kalitatea Fundazioarekin antolatutako animalia- eta landare ekoizpen-zentroak bisita.
Laborategiko praktikak:
Haragi kalitatea
Landareen hainbat egituren identifikazioa
Landare-hazien hoziketako eta landare-garapeneko oinarriak
MetodologiaToggle Navigation
Atal teorikoan, ikasgai magistralak eta jarduera kooperatiboak erabiliko dira.
Atal praktikoa laborategian egingo da. Bertan, parte hartzeko ekintza desberdinak burutuko dira.
Landa-praktikarekin, ikasleriak hainbat lehengaietako mota desberdinetako ustategien errealitatea ikusteko eta ulertzeko aukera izango du, bai abeltzaintza zein nekazaritza arloetan.
Ebaluazio-sistemakToggle Navigation
- Azken Ebaluazioaren Sistema
- Kalifikazioko tresnak eta ehunekoak:
- Garatu beharreko proba idatzia (%): 70
- Praktikak egitea (ariketak, kasuak edo buruketak) (%): 20
- Lanen, irakurketen... aurkezpena (%): 10
Ohiko Deialdia: Orientazioak eta Uko EgiteaToggle Navigation
Azken kalifikazioa proba ezberdineko ebaluazioaren emaitza izango da.
Azken azterketa idatzizkoa: % 70.
Laborategi- praktiketako ebaluazioa : % 10.
Landa-praktiketako ebaluazioa: % 10.
Beste jarduerak: %10
Irakasgaiaren atal bakoitzean, ikasleak 10 puntutik 5 puntuko kalifikazio minimoa lortu beharko du. Azken kalifikazioa bi atalen batezbestekoa izango da (animalia eta landarea).Salbuespenez, ikasleak, gutxienez, 4 puntu lortzen baditu alde batean eta 7 bestean; ezohiko deialdian 5 baino nota txikiagoa duen zatira bakarrik aurkeztu ahal izango da.
Azken azterketara ez aurkezteak deialdi ofizialari uko egitea ekarriko du.
Praktiketako notak ikasturte bakar batean gordeko dira.
Ebaluazio-metodoak aldaketak izan ditzake osasun-agintarien jarraibideek hala ezartzen badute. Behar diren aldaketak behar bezala iragarriko lirateke, ikasleek zuzentasunez eta justiziaz ebaluatzeko duten eskubidea bermatzeko behar diren estrategia eta tresnak erabiliz
Nahitaez erabili beharreko materialaToggle Navigation
Laborategiko priaktiketan amantala eraman beharko da.
BibliografiaToggle Navigation
Oinarrizko bibliografia
BIBLIOGRAFÍA BÁSICA
Producción Animal
Avances en Zootecnia. Yeates, N.T.M. Acribia, 1967
- Zootecnia: bases de producción animal. Buxade, Carlos. Mundi-prensa, 1995
- Alojamientos e instalaciones ganaderas. Caravaca, F.P. Mundi-prensa, 1997
- Bases de la producción animal. Sorensen, A.M. Universidad de Sevilla, 2003
- Reproducción animal. Gallego, Laureano. Mc Graw-Hill, 1982
Nuevas técnicas de reproducción asistida aplicadas a la producción animal. Portolano, N. y Portolano, B. Universidad de Castilla-La Mancha, 1996.
- Tratado de avicultura. Giavarini, Ida. Omega, 1971
- El Huevo para consumo. Sauveur, B. Mundi prensa, 1993.
Producción Vegetal
- Plantas de interés agrícola. R.H.M. Langer y G.D. Hill, Ed. Acribia S.A. 1987
- Economic Botany. Plants in our world. B.B. Simpson and N. Conner-Ogorzaly, Ed.McGraw Hill Company. 1986.
- Plant Science. 2nd Ed. HT. Hartman, AM. Kopanek; V.E. Rubatzky, W.J. Flocker. Ed. Prentice-Hall Int. Inc. 1988.
- Semillas Biología y Tecnología. F. Besnier-Romero. Ed. Mundiprensa.1989.
- Cultivos herbáceos. Vol. I Cereales. L. López Bellido. Ed. Mundiprensa. 1991
- Mechanisms of plant growth and improved productivity. A.S. Basra.Marcel Dekker. 1994.
- La production vegétale vol 1 y 2. 3º ed. M. Vilain. Lavoisier Tec and Doc. 1997.
- Les bases de l¿agriculture. 2º ed. P. Prévost. Lavoisier Tec and Doc. 1999.
- Taiz L eta Zeiger E. Landare-fisiologia. 2014. Euskal Herriko Unibertsitateko Argitalpen Zerbitzua. ISBN: 978-84-9082-058-2.
Gehiago sakontzeko bibliografia
BIBLIOGRAFÍA DE PROFUNDIZACIÓN
- Elementos de Fisiología Vegetal: Relaciones Hídricas, Nutrición Mineral, Transporte, Metabolismo. Gil Martínez Mundi-Prensa. 1994.
- Research experiences in Plant Physiology. A laboratory manual. Springer-Verlag, New York (2ª ed.). 1981
Web helbideak
http://www.magrama.gob.es/es
http://www.euskadi.net/r33-2220/es
http://www.inra.fr/ea/
http://www.nrcs.usda.gov/technical/agronomy.html
http://www.plantphys.net/
http://www.ugr.es/~fisiofar/enlaces.htm
http://www.life.uiuc.edu/plantbio/cell/
http://www.cellsalive.com/cells/plntcell.htm
http://photoscience.la.asu.edu/photosyn/education/learn.html
http://www.emc.maricopa.edu/faculty/farabee/BIOBK/BioBookPS.html#What%20is%20Photosynthesis?
http://www.euita.upv.es/varios/biologia/Temas/tema_14.htm#Inicio
http://www.biologie.uni-hamburg.de/b-online/e24/24.htm
http://www.plantstress.com/articles/index.asp
5., 6. eta salbuespenezko deialdien epaimahaiaToggle Navigation
- GOMEZ SAGASTI, MARIA TERESA
- LACUESTA CALVO, MARIA TERESA
- VICENTE MARTIN, MARIA SOLEDAD
TaldeakToggle Navigation
16 Teoriakoa (Gaztelania - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
2-5 | 16:00-17:00 (1) | ||||
2-6 | 15:00-16:00 (2) | 18:00-19:00 (3) | |||
6-9 | 16:00-17:00 (4) | ||||
7-9 | 15:00-16:00 (5) | 18:00-19:00 (6) | |||
10-14 | 15:00-16:00 (7) | ||||
10-16 | 16:00-17:00 (8) | 18:00-19:00 (9) | |||
15-16 | 15:00-16:00 (10) |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- Gela 1.8 - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
- Gela 1.8 - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
- Gela 1.8 - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
- Gela 1.8 - FARMAZIA FAKULTATEA (4)
- Gela 1.8 - FARMAZIA FAKULTATEA (5)
- Gela 1.8 - FARMAZIA FAKULTATEA (6)
- Gela 1.8 - FARMAZIA FAKULTATEA (7)
- Gela 1.8 - FARMAZIA FAKULTATEA (8)
- Gela 1.8 - FARMAZIA FAKULTATEA (9)
- Gela 1.8 - FARMAZIA FAKULTATEA (10)
16 Laborategiko p.-1 (Gaztelania - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
15-15 | 11:00-13:00 (1) | 11:00-13:00 (2) | 11:00-13:00 (3) |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
16 Landa p.-1 (Gaztelania - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
8-8 | 09:00-15:00 (1) | ||||
13-13 | 09:00-15:00 (2) |
Irakasleak
46 Teoriakoa (Euskara - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
2-9 | 18:00-19:00 (1) | 15:00-16:00 (2) | 15:00-16:00 (3) | ||
10-14 | 18:00-19:00 (4) | ||||
10-16 | 15:00-16:00 (5) | 15:00-16:00 (6) | |||
15-16 | 18:00-19:00 (7) |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA (4)
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA (5)
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA (6)
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA (7)
46 Laborategiko p.-1 (Euskara - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
15-15 | 09:00-11:00 (1) | 09:00-11:00 (2) | 09:00-11:00 (3) |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
46 Laborategiko p.-2 (Euskara - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
15-15 | 11:00-13:00 (1) | 11:00-13:00 (2) | 11:00-13:00 (3) |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
46 Landa p.-1 (Euskara - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
7-7 | 09:00-15:00 (1) | ||||
11-11 | 09:00-15:00 (2) |